Tegenwoordig heeft bijna iedereen een laptop. Vaste computers verdwijnen steeds meer uit het kantoorbeeld en ook thuis is een PC steeds minder te zien. De meest gebruikte vervanger is de laptop, het past ook veel beter bij de huidige tijd. Tenslotte, men is mobieler dan ooit en wil overal toegang hebben tot apps, werkdocumenten en internet.
De laptop is niet langer alleen voor de zakenman. Tegenwoordig loopt jong en oud rond met het populaire apparaat. In het bedrijfsleven heeft bijna elke (kantoor) medewerker de beschikking voor een laptop. Ook in de thuissituatie is er veel veranderd. In de meeste huishoudens is tegenwoordig minimaal een laptop aanwezig. En is er sprake van schoolgaande kinderen? Dan loopt het aantal devices snel op, want in het voortgezet onderwijs is een dergelijk apparaat tegenwoordig belangrijker dan de rekenmachine of de boekenstapel.
Feit is wel dat het een luxe artikel is en ook wel zal blijven. In gezinnen waar het financieel minder voor de wind gaat, zal een nieuwe laptop niet snel worden aangetroffen. Gebruikte modellen zijn eventueel nog een optie, maar de termijn van afschrijving is rap. Dat is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden, want bij gebruikte apparaten is de kans of virussen, traagheid en uitval groter.
Wat is de levensduur van een laptop?
Laptops zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Ook de verschillen qua prijs lopen ontzettend uiteen. De populariteit van het merk speelt daarin altijd een bepaalde rol. Vergelijk het maar eens met schoenen. Het merk Nike is niet alleen duurder vanwege de kwaliteit van de schoen. Daarin speelt ook branding een rol.
Bij laptops ligt het echter wat complexer. Zo kun je aan de hand van de specificaties al een behoorlijke extra prijs betalen. Denk aan schermresolutie, SSD, performance van de processor, kwaliteit van de onderdelen en vele andere specs. Goede vergelijkingswebsites kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.
Het zegt echter weinig over de ‘houdbaarheid’ van het apparaat. De basisregel is echter wel dat Apple devices langer meegaan dan Windows machines. Al kunnen high-end laptops van merken zoals HP en Dell tegenwoordig uitstekend de strijd aan.
De snelle technologische trends en ontwikkelingen hebben ook een keerzijde. Er ontstaat een enorme berg aan afgedankte apparatuur die niet langer wordt gebruikt. Een gemiddelde laptop gaat diverse jaren mee. Grof gezegd: 3 tot 5 jaar, afhankelijk van de intensiviteit waarmee de apparatuur wordt gebruikt en welke eisen aan de prestaties worden gesteld.
Laptop recyclen op een veilige manier
Wat gebeurt er eigenlijk met al die afgedankte apparatuur en hoe kun je (bedrijfsmatig) laptops inleveren voor recycling en adequaat laten afvoeren. Belangrijk om te weten is dat de laptop ook een gegevensdrager is en daarom is het belangrijk om de data veilig te (laten) vernietigen. Daarna is de ‘schone’ laptop klaar voor recycling.
Er zijn namelijk veel onderdelen in het apparaat die prima kunnen worden hergebruikt. Dat is wel zo prettig voor economie en milieu, waar de overheid veel aandacht aan besteed. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat data in handen komen van kwaadwillenden.
Reactie schrijven